Leczenie refluksu nie musi się opierać tylko i wyłącznie na stosowaniu środków farmakologicznych, lub też, w przypadku bardzo zaawansowanego stadium choroby, na interwencji chirurgicznej. Po zauważeniu pierwszych objawów tej dolegliwości, warto zastosować działania, które mogą skutecznie niwelować przykre doznania. Głównym przeciwnikiem choroby refleksowej jest bez wątpienia wprowadzenie w codzienny tryb życia, zdrowych nawyków żywieniowych. Takie działania, z pozoru najprostsze do wdrożenia, często wiążą się z podjęciem własnej walki z eliminacją ulubionych potraw czy też przekąsek.

W przypadku występowania refluksu należy przede wszystkim wystrzegać się czekolady, mięty, bardzo tłustych potraw, środków z kofeiną (kawa, cola), alkoholu, owoców oraz soków cytrusowych, przetworów wykonywanych z dodatkiem pomidorów. Bardzo ważne jest również to, by unikać mocnego przyprawiania spożywaniu potraw. Pieprz, papryka, curry czy też chilli powinny na jakiś czas zniknąć całkowicie z jadłospisu. Nadwaga również potęguje występowanie choroby, dlatego też można zastosować zasady, które doprowadzą do obniżenia masy ogólnej ciała.

Refluks dietaDieta refluksowa oraz aktywność fizyczna z pewnością dobroczynnie wpłyną na zmniejszenie się objawów refluksu. Nałogi, przede wszystkim nadmierne palenie papierosów, doprowadzają do znacznego osłabienia napięcia dolnego zwieracza przełyku, co jest główną przyczyną występowania choroby refluksowej. Ostatni posiłek najlepiej spożyć jest co najmniej trzy godziny przez snem, tak by zapobiec cofaniu się treści żołądkowych w czasie nocy.

W przypadku występowania refluksu zalecana jest dieta lekkostrawna, która sprowadza się przede wszystkim do zmniejszenia ilości spożywanych tłuszczów. Produktami, które są zalecane w tym przypadku są przede wszystkim: pieczywa jasne, pszenne, czerstwe, ziemniaki gotowane, mleko oraz produkty mleczne (jogurty, maślanki), chude mięsa, warzywa – marchewka, kalafior, szpinak, buraki, łagodne przyprawy. Można pić kawę zbożową z mlekiem. Wystrzegać się dodatkowo powinno serów żółtych, topionych czy tez pleśniowych; warzyw- kapusty, cebuli, czosnku, papryki, rzodkiewki, zasmażanych warzyw. Świeże pieczywo może doprowadzić do zaognienia objawów. Napoje gazowane także są niewskazane, najlepiej spożywać niegazowaną wodę mineralną, a także herbaty ziołowe (z wyłącznie herbatek z mięty pieprzowej).

Udostępnij artykuł znajomym:

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Zobacz także: